Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Συζητήστε το οτιδήποτε.
User avatar
Sogeking
Inactive Joker
Posts: 2459
Joined: 31/10/11, 01:00
Gender: Male
Location: In My Pc
Contact:

Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Postby Sogeking » 28/10/13, 03:59

"..Και μια νύχτα με φεγγάρι την Ελλάδα πάει να πάρει, βρε τον φουκαρά!!"
Τι νιώθετε εσείς σαν σήμερα? Ποιοι από εσάς κάνετε παρέλαση και συμφωνείτε με την ιδέα της παρέλασης ( επιβλήθηκε επί δικτατορίας )?

Παρακάτω παρατίθεται η συνάντηση μεταξύ του δικτάτορα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά και του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου από την πλευρά του Γκράτσι:

«Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου μού είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: «Alors, c'est la guerre» (Λοιπόν, έχουμε πόλεμο).»

Επίσης ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Γκράτσι: «Pas nécessaire, mon excellence» (όχι απαραίτητα εξοχότατε)
Μεταξάς: «Non, c'est nécessaire» (όχι, είναι απαραίτητο).

Το ανακοινωθέν :Image
User avatar
SANDOKANTHANOS
Luffy
Posts: 3001
Joined: 30/09/11, 00:00
Gender: Male

Re: Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Postby SANDOKANTHANOS » 28/10/13, 05:09

Εγώ δεν κάνω πλέον παρέλαση, έκανα παλιά σε όλο δημοτικό, όμως πλέον τα πράγματα δυσκόλεψαν και το να χάσεις μαθήματα δεν είναι το καλύτερο.Φυσικά, συμφωνώ με την ιδέα της παρέλασης γιατί έτσι τιμούμε τους στρατιώτες που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο και μετέπειτα σε όλη τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολεμώντας για την ελευθερία της χώρας.

Κατά τη γνώμη μου οι Έλληνες πολέμησαν περισσότερο από όλους και ήταν αυτοί που άλλαξαν το αποτέλεσμα του πολέμου καθώς καθυστέρησαν τους Γερμανούς να μπουν στην Σοβιετική Ένωση.Αναφέρω το ότι πολέμησαν πιο πολύ από όλους όχι για τις διάρκειες των μαχών τους αλλά για το σύνολο των στρατών που αντιμετώπιζε.

Πολύ καλό το ντοκουμέντο και ο διάλογος που έβαλες Sogeking.Έψαχνα και εγώ τέτοια προχθες.Από ηχογραφήσεις ραδιοφώνων μέχρι πρωτοσέλιδα εφημεριδών.

Θα παραθέσω κάποια από αυτά που βρήκα.

Οι τίτλοι των πρωτοσέλιδων:
Spoiler: Show
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 1940: Η Ελλάς ευρίσκεται από χθες σε πόλεμο με την Ιταλίαν. Το έθνος σύσσωμον, μνήμον των παραδόσεών του, εις τα επάλξεις! Οι ήρωες του Καπορέττο, απατεώνες ως πάντοτε, επετέθησαν ημίσειαν ώρα ενωρίτερον της εκπνοής του τελεσιγράφου. Ο ελληνικός λαός καλείται δι' εμπνευσμένων διαγγελμάτων του βασιλέως και του κυβερνήτου να πράξη το καθήκον του. Ο εθνικός στρατός, μαχόμενος ηρωϊκώς εις τα ελληνοαλβανικά σύνορα αμύνεται μετ' επικού θάρρους του πατρώου εδάφους. Αεροπορικαί επιδρομαί εναντίον των Πατρών, όπου εσημειώθησαν θύματα, της Κορίνθου, της Ελευσίνος και του Τατοΐου.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 1940: Η Β' ημέρα του ελληνοϊταλικού πολέμου. Η παγκόσμιος κοινή γνώμη συγκεκινημένη διά την ηρωικήν στάσιν της Ελλάδος.

Παρασκευή 1 Νoεμβρίου 1940: Η διεθνής προσοχή στρέφεται εις την μάχην της Ελλάδος. Ολόκληρον το έθνος, στρατός και λαός δεν έχουν παρά ένα σύνθημα: "ΝΙΚΗ!". Μεγάλαι επιτυχίαι των ελληνικών πολεμικών δυνάμεων. Η ελληνική αεροπορία εβομβάρδισε και επολυβόλησεν εκ χαμηλού ύψους εχθρικά τμήματα. Εν αερομαχία κατερρίφθησαν δύο ιταλικά αεροπλάνα και αι ναυτικαί μας δυνάμεις εβομβάρδισαν τα αλβανικά παράλια.

Kυριακή 3 Νοεμβρίου 1940: Μετά την 6η ημέραν του ελληνοϊταλικού πολέμου... Οι Εύζωνοι με εφ' όπλου λόγχην, εκδιώκοντες τον εχθρόν, εισέδυσαν εις το αλβανικόν έδαφος. Όλαι αι ορειναί διαβάσεις κατέχονται σταθερώς υφ' ημών, κατελήφθησαν δε εντός εχθρικού εδάφους σημαντικώταται θέσεις.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 1940: Ήρχισε μεγάλη ελληνική αντεπίθεσις. Η υποχώρηση του ιταλικού στρατού λαμβάνει έκτασιν ατάκτου φυγής. Ιταλική φάλαγξ, απολεσθείσα εις την Πίνδον, παραδίδεται μετά του οπλισμού της. Η Κορυτσά ευρίσκεται υπό σφοδρόν και αδιάλλειπτον πυρ του ελληνικού πυροβολικού.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 1940: Μεγάλαι επιτυχίαι των ελληνικών όπλων. Κατόπιν θυελλώδους ελληνικής αντεπιθέσεως η 3η Μεραρχία των Αλπινιστών, ενισχυμένη δι' ιππικού, Βερσαλιέρων και φασιστικής Εθνοφρουράς, εξεμηδενίσθη. Εις την άτακτον φυγήν της παρέσυρε και τας σταλείσας εξ Αυλώνος ενισχύσεις. Πολυπληθείς αιχμάλωτοι και πάντοιον υλικόν περιήλθον εις ημετέρας χείρας.

Σάββατον 23 Νοεμβρίου 1940: Ο περιφανής θρίαμβος των ελληνικών όπλων. Η Κορυτσά κατελήφθη χθες υπό του προελαύνοντος ελληνικού στρατού. Ο λαός της πόλεως υπεδέχθη μετ' ενθουσιωδών εκδηλώσεων τους ελευθερωτάς.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 1940: Γενική προέλασις εις το μέτωπον. Κατελήφθη η Μοσχόπολις. 1500 αιχμάλωτοι συνελήφθησαν εν Κορυτσά και πολύ υλικόν.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 1940: Τα ελληνικά στρατεύματα εισήλθον χθες εις Πόγκραδετς. Οι Ιταλοί υποχωρούν προς την κατεύθυνσιν του Ελβασάν.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 1940: Ο ελληνικός στρατός κατέλαβε χθες μετά λυσσώδη μάχην την Πρεμετήν. Γενική υποχώρησις των Ιταλών καθ' όλην την γραμμήν του Μετώπου.

Σάββατον 7 Δεκεμβρίου 1940: Τα στρατεύματά μας καταλαβόντα την πόλιν των Αγ. Σαράντα, προώθησαν τας γραμμάς των προς Βορράν κάμπτοντα την ιταλική αντίστασιν. Εις τον λιμένα των Αγ. Σαράντα ανευρέθη ημιβυθισμένον το βομβαρδισθέν υπό της αεροπορίας ιταλικόν αντιτορπιλικόν - ’πειρα λάφυρα εις χείρας μας. Το Αργυρόκαστρον και το Δέλβινον εγκαταλείφθησαν υπό του ιταλικού στρατού.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 1940: Τα ελληνικά στρατεύματα, μετά νικηφόρους αγώνας, εισήλθον χθες εις το Αργυρόκαστρον.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 1940: Τα ελληνικά στρατεύματα κατέλαβον χθες την Χειμάρραν.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 1940: Νέος άθλος του ναυτικού μας: Το ελληνικόν υποβρύχιον "Παπανικολής" περιπολούν ανά την Αδριατικήν προσέβαλεν ιταλικήν νηοπομπήν και κατεβύθισε τρία οπλιταγωγά.

Σάββατον 11 Ιανουαρίου 1941: Τα ελληνικά στρατεύματα κατέλαβον χθες την Κλεισούραν. Εξαιρετικής σπουδαιότητος δια την εξέλιξιν των επιχειρήσεων η νέα επιτυχία. Συνελήφθησαν 600 αιχμάλωτοι και περιήλθον εις χείρας μας άρματα μάχης.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 1941: Το νέον λαμπρόν κατόρθωμα του Β. Ναυτικού: Το ελληνικόν υποβρύχιον "Παπανικολής" ετορπίλλισε προχθές έμφορτον μεταγωγικόν σκάφος εις τα εχθρικά ύδατα.

Δευτέρα 7 Απριλίου 1941: Εις τα βουνά της Μακεδονίας γράφεται μια νέα εποποιία ασύλληπτων ηρωισμών. Από της πρωΐας της χθες η Ελλάς και η Νοτιοσλαυία, υποστάσαι απρόκλητον επίθεσιν, ευρίσκονται εμπόλεμοι με την Γερμανίαν. Και η Ιταλία εκήρυξε τον πόλεμον εναντίον της Νοτιοσλαυίας. Τα στρατεύματά μας αμύνονται συγκρατούντα κρατερώς τας θέσεις των.

Σάββατον 12 Απριλίου 1941: Με πνεύμα αδαμάστου μαχητικότητος και με ακλόνητον πεποίθησιν επί την τελικήν νίκην, ο ηρωικός ελληνικός στρατός, βοηθούμενος από τους γενναίους Άγγλους, αντιμετωπίζει τον νέον εισβολέα.

Δευτέρα 28 Απριλίου: Την 8:25 π.μ. της χθες ο γερμανικός στρατός εισήλθεν εις Αθήνας. Πώς συντελέσθη η παράδοσις των Αθηνών και του Πειραιώς εις τας γερμανικάς αρχάς. Εις τον δήμαρχον των Αθηνών ανετέθησαν άπασαι αι εξουσίαι εις την πρωτεύουσαν.


Εκδηλώσεις θαυμασμού:
Spoiler: Show
Συνηθίζουμε να λέμε: "Οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες". Στο μέλλον θα λέμε: "Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".
εφ. Manchester Guardian, Αγγλία, 19-4-1941

Οι Έλληνες επέφεραν την πρώτη πραγματική ήττα των κατά ξηράν δυνάμεων του ’ξονος. Και αν ακόμη συντριβόταν αύριο η Ελλάς, η στρατιωτική της συμβολή θα έμενε αμείωτη. Θα είναι η δόξα της νεώτερης Ελλάδος ότι διέλυσε την παντοδυναμία του ’ξονος και ότι έδωσε σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους απόδειξη της αξίας της δημοκρατίας.
εφ. The New York Times, 28-11-1940

Η Ελλάς αποτελεί για όλο τον κόσμο παράδειγμα γενναιότητας.
εφ. Bahit, Τουρκία

Εν ονόματι του φιμωθέντος αλλά ζώντος γαλλικού λαού οι ελεύθεροι Γάλλοι απευθύνουν χαιρετισμόν προς τον ελληνικό λαό μαχόμενον δια την ελευθερίαν. Η 25/3/41 ευρίσκει την Ελλάδα εις το απώγειον της ηρωικής προσπαθείας της και εις την κορυφήν της δόξης. Ουδέποτε από της Σαλαμίνος υπήρξε Ελλάς μεγαλυτέρα και ενδοξοτέρα από σήμερον.
Στρατηγός Charles De Gaulle, Γαλλία

Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Επολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήτο δυνατόν να γίνει αλλιώς, διότι είσθε Έλληνες. Ως Ρώσσοι εκερδίσαμε χάριν εις την θυσίαν σας χρόνον δια να αμυνθώμεν. Σας ευγνωμονούμεν.
Ραδιοφωνικός Σταθμός Μόσχας, 27-4-1942

Δεν ηττήθητε, αλλά κατεβλήθητε κατόπιν ενός αγώνος, όστις σας εκάλυψε με τιμήν.
Antony Eden, Αγγλία, 10-5-1941

9 Απριλίου 1941: Οι Έλληνες μάχονται πολύ γενναία. Απαγορεύω στον Τύπο να τους υποτιμά, να τους δυσφημεί... Ο Fuhrer θαυμάζει την ανδρεία των Ελλήνων. Λυπάται που αναγκάστηκε να πολεμήσει εναντίον τους.
Από το ημερολόγιο του Joseph Goebbels

Πηγή: https://sites.google.com/site/kinosnous/home/scholikes-eortes/28oktobriou1940Τέλος θα κλείσω με μερικές εικόνες:
Spoiler: Show
Image
Image
Image
Image
BECAUSE WITHOUT ME, IT WOULD BE JUST AWESO.
Image
User avatar
Sogeking
Inactive Joker
Posts: 2459
Joined: 31/10/11, 01:00
Gender: Male
Location: In My Pc
Contact:

Re: Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Postby Sogeking » 28/10/13, 15:30

Πολύ αστείες οι εικόνες Θάνο, έψαχνα αλλά δεν βρήκα καμία εγώ! Τις εκδηλώσεις / φράσεις που έχουν ειπώθει τις ξέρω και παραθέτω ένα πολύ ωραίο βίντεο:


Διάρκεια Αντίστασης σε ημέρες:

Νορβηγία: 61
Γαλλία: 43
Πολωνία: 30
Βέλγιο: 18
Ολλανδία: 4
Γιουγκοσλαβία: 3
Δανία: 0
Λουξεμβούργο:0
Τσεχοσλοβακία: 0
Ελλάδα: 219..
Image
User avatar
Mix4lis
Usopp
Posts: 70
Joined: 02/10/12, 14:46
Gender: Male
Contact:

Re: Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Postby Mix4lis » 28/10/13, 16:45

Πλέον οι παρελάσεις γίνονται για έναν και μόνον σκοπό. Χάσιμο μαθήματος. Και μιλάω για τις μαθητικές παρελάσεις και όχι τις στρατιωτικές, όπου οι άνθρωποι παρελάσουν και κλαίνε. Αν και, έτσι όπως πάμε, είναι θέμα χρόνου να τις εξαφανίσει κι αυτές η Τρόικα σύμφωνα με τις δηλώσεις που κάνει (πχ εδώ). Γι 'αυτό όμως είμαστε μια χαμένη κοινωνία. Επειδή δεν ξέρουμε την ιστορία της χώρας μας. Πας να δεις μια παρέλαση, κι αυτό που βλέπεις είναι 13χρονα παιδιά να παρελάσουν με κόκα κόλα στο χέρι (κι όμως, το είδα κι αυτό σήμερα!). Γενικά αν πας, με τα σημερινά δεδομένα, και ρωτήσεις ένα έφηβο παιδί για τον πόλεμο του '40, υπάρχει 90% πιθανότητα να σου απαντήσει "Γιατί, τι έγινε τότε". Με την παρέλαση δεν τιμάμε τους προγόνους μας, απλά και μόνο επειδή κάνουμε 100 μέτρα περπάτημα. Το θέμα είναι να είμαστε συνειδητοποιημένοι για τον λόγο τον οποίο κάνουμε παρέλαση. Αυτό είναι ταπείνωση. Και είναι κρίμα, για μια χώρα σαν κι εμάς.
Image
Image
User avatar
SANDOKANTHANOS
Luffy
Posts: 3001
Joined: 30/09/11, 00:00
Gender: Male

Re: Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Postby SANDOKANTHANOS » 28/10/13, 23:42

Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σου Μιχάλη.Δεν τους τιμούμε με το να περπατάμε 100 μέτρα αλλά με το να αναγνωρίζουμε το κουράγιο τους και το θάρρος τους να πετύχουν κάτι που κανείς άλλος δεν πέτυχε.

Πιστεύω, ή θέλω να πιστεύω πως μεγαλώνοντας ότι αυτά τα άτομα που δεν γνωρίζουν για το παρόν θέμα θα μάθουν.
BECAUSE WITHOUT ME, IT WOULD BE JUST AWESO.
Image
User avatar
kalliniki
Joker Team
Posts: 1725
Joined: 06/10/11, 00:00
Gender: Female
Location: Fishman Island

Re: Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Postby kalliniki » 30/10/13, 00:39

Ίσως να μάθουν ίσως και όχι γιατί η σημερινή νεολαία έχει χαλάσει, περισσότερο σκέφτονται για το πως θα φτιάξουν το μαλλί τους παρά να κάτσουν να διαβάσουν λίγο ιστορία μήπως και μάθουν τι έγινε την τάδε ημέρα...
Δεν είμαι και πολύ λάτρης των παρελάσεων για πολλούς λόγους, δεν πιστεύω ότι τους τιμούμε έτσι.
Θα μπορούσαμε με άλλο τρόπο.

*Η αλήθεια είναι ότι και εγώ όταν πήγαινα σχολείο δεν μπορούσα να τα ξεχωρίσω τις ημέρες που γιορτάζουμε γιατί δεν είμαι και πολύ λάτρης της σύγχρονης ιστορίας.
Δυσκολεύτηκα στο να τις θυμάμαι τις ημερομήνιες, παρόλο που γνώριζα....
Image
My Life Spent On Anime
Spoiler: Show
Spoiler: Show
Image
ImageNami-swan! Robin-chwan! Vivi-chwan! Shirahoshi-chwan!
User avatar
SANDOKANTHANOS
Luffy
Posts: 3001
Joined: 30/09/11, 00:00
Gender: Male

Re: Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Postby SANDOKANTHANOS » 30/10/13, 16:23

Εγώ γενικά ασχολούμαι και με την συγχρονη ιστορία(επανάσταση του '21 και έπειτα) αλλά και με την αρχαία ελληνική(Ελληνιστικά χρόνια και μετά) έτσι δεν μου είναι και τόσο δύσκολο,όμως πιστεύω ότι και κάποιος που δεν του αρέσει ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί να μάθει 3-4 ημερομηνίες.Για το καλό του είναι εξάλλου και θα του είναι χρήσιμες κιόλας.
BECAUSE WITHOUT ME, IT WOULD BE JUST AWESO.
Image
User avatar
Mix4lis
Usopp
Posts: 70
Joined: 02/10/12, 14:46
Gender: Male
Contact:

Re: Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Postby Mix4lis » 30/10/13, 22:57

Η Ιστορία επιβάλλεται. Δεν γίνεται να μην ξέρουμε Ιστορία. Απλά δεν γίνεται. Αλλά δεν ξέρουμε. Γι 'αυτό έρχονται οι Σκοπιανοί, λένε πως είναι Μακεδόνες και φτιάχνουν άγαλμα του Φιλίππου, του πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου και λένε πως ήταν Σκοπιανός. Ο Αριστοτέλης, σύμφωνα με την ιστορία... που δεν ξέρουμε ως Έλληνες, ήταν ο δάσκαλος του Μέγα Αλέξανδρου. Δεν μπορεί οπότε να ισχύει κάτι τέτοιο. Αλλά βρήκαν κορόιδα οι Σκοπιανοί, οπότε... Γιατί όχι; Ή πχ που οι Τούρκοι λένε πως η φλόγα των ολυμπιακών αγώνων προέρχεται από ένα χωριό κοντά στην Άγκυρα... Ξυπνήστε και διαβάστε Ιστορία. Έτσι θα σωθεί η Ελλάδα..!
Image
Image
User avatar
kalliniki
Joker Team
Posts: 1725
Joined: 06/10/11, 00:00
Gender: Female
Location: Fishman Island

Re: Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Postby kalliniki » 30/10/13, 23:28

Εγώ λατρεύω αρχαία ιστορία, πριν από τα ελληνιστικά χρόνια.
Δεν είναι ότι δεν γνωρίζω και από σύγχρονη ιστορία απλώς δεν μ' αρέσει και τόσο. Και δυστυχώς από τα σχολεία δεν μαθαίνεις σωστή ιστορία, ακόμα θυμάμαι που έλεγε το βιβλίο ότι προερχόμαστε από την Ασία και μεταναστεύσαμε στην Ευρώπη, όταν το διάβασα μου πέσαν τα μαλλιά ειδικά όταν το είπε και η καθηγήτρια.
Άμα δεν κάτσεις να ψαχτείς από μόνος σου ιστορία δεν μαθαίνεις.
Στο τομέα των Σκοπιανών και των Τούρκων περισσότερο φταίνει οι πολιτικοί μας που κάθονται και τους ανέχονται και ακούνε τέτοια πράγματα και τα αφήνουν να περάσουν έτσι χωρίς να κάνουν τίποτα. Άσε ότι παίζονται και πολιτικά συμφέροντα.
Image
My Life Spent On Anime
Spoiler: Show
Spoiler: Show
Image
ImageNami-swan! Robin-chwan! Vivi-chwan! Shirahoshi-chwan!
User avatar
Sanji-kun
Robin
Posts: 424
Joined: 14/08/13, 18:00
Gender: Male

Re: Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Postby Sanji-kun » 30/10/13, 23:58

Και εγώ συμφωνώ με την Kallinki στο θέμα της ιστορίας , μιας και δεν είμαι ο καλύτερος με αυτήν και τη βαριέμαι μπορώ να πω, ωστόσο γνωρίζω ότι είναι σημαντική και είναι από αυτά που πρέπει να κάνω στη ζωή μου και ας μη μου αρέσει, αλλά και στο θέμα της παρέλασης συμφωνώ εξίσου. Μιας και δεν είμαι απόλυτα υποστηρικτής της παρέλασης, θεωρώ πως υπάρχουν άλλοι, καλύτεροι τρόποι για να εκφράσεις την τιμή και την δόξα των ηρώων. Μία συνήθεια είναι οι παρελάσεις που εθιμοτυπικά στο χρόνο μέσα παρέμειναν και νομιμοποιήθηκαν. Ευτυχώς όμως στη συνείδηση των περισσοτέρων κρατά το συμβολικό χαρακτήρα, παρά το μιλιταριστικό, πειθαρχικό χαρακτήρα που έχει και εκπροσωπεί. Θεωρώ και εγώ πως άλλου είδους εκδηλώσεις, (πιο προσφιλείς στη δημοκρατία με κίνητρα για τους μαθητές και όχι τις απειλές των καθηγητών στους μαθητές πως όσοι δεν έρθουν στην παρέλαση θα πάρουν απουσίες) θα ήταν πιο ωφέλιμες για την τίμηση των προσώπων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας, και θα ήταν παράλληλα και πιο χρήσιμες για τους μαθητές. Όπως θεωρώ ότι η σχολική εορτή με τα σκετς, τους χορούς και τα θεατρικά δρώμενα, έχουν να πουν πιο πολλά. Δυστυχώς η παρέλαση φέρει και άλλα κόμπλεξ που δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα, όπως, για το ποιος θα σηκώσει την Ελληνική σημαία με το σημαιοφόρο κλπ. Κάτι το οποίο δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα προς λύση από το κράτος καθώς το παράβλεπε κλπ. Καθώς το πρόβλημα θα λύνονταν αμέσως με μία απλή ρύθμιση του τύπου, η Ελληνική Σημαία να βρίσκεται στους επισήμους και ο σημαιοφόρος να κρατά το σήμα του σχολείου ή να επιβραβρεύεται διαφορετικά, με κάποιο χρηματικό έπαθλο. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε σχολείο πρέπει να φέρει την Ελληνική Σημαία, αφού όλα Ελληνικά είναι. Μία στους επισήμους, φτάνει, τα υπόλοιπα, είναι για να τσακωνόμαστε. Σίγουρα πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε τους λόγους που η νέα γενιά στην οποία θεωρώ ότι ανήκω και εγώ (23 χρονών είμαι) αδιαφορεί και δε λειτουργεί σωστά και τότε που πήγαινα σχολείο, αρκετές κοπέλες μόνο κομμωτήριο δεν πηγαίναν για να φτιάξουν την καλύτερη κώμμη και προσπαθούσαν να ανταγωνιστούν την καλύτερη φούστα, αλλά και σήμερα το ίδιο συμβαίνει, και τα αγόρια ανέκαθεν εντυπωσιαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε για το ποια είναι πιο ωραία, ή για την τρικλοποδιά που θα βάλουμε στον μπροστινό μας ή το πόσο δυνατά θα χτυπήσουμε το πόδι στο "α-ριστερό" κλπ. Λίγοι πήγαν για να τιμήσουν την ημέρα, άσχετα τι δηλώνουμε όλοι, σε αυτό "Όχι πήγα για να τιμήσω τους ήρωες .. που είπαν το OXI στους Τούρκους πριν μπουν στο Πολυτεχνείο". Δυστυχώς δε νομίζω ότι το πρόβλημα το έχει η νέα αδιάφορη γενιά, αλλά το πρόβλημα είναι βαθύτερο και απλά η αδιαφορία στην επίλυση του, ρίχνει το φταίξιμο κάθε προηγούμενης γενιάς στην επόμενη. Κάθε γενιά πιστεύω, συπεριφέρεται αναλόγως με το πως θα διαμορφώσεις την γενιά αυτή. Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε όλους τους τομείς τους ανθρώπους αφήνοντας στο πάγκο της αλλαγής "δευτερεύοντα ζητήματα" (ειρωνικά τα αποκαλώ δευτερεύοντα), όπως είναι ηθικές αξίες και αρχές, παιδαγωγική γνώση και εθνική συνείδηση, δημιουργώντας έτσι, μία πιο αδιάφορη γενιά που έχει και επιχειρήματα να υποστηρίξουν την αδυναμία αυτή, λέγοντας, "-Εδώ δεν έχω μέλλον, δεν έχω δουλειά και οι γονείς μας τις χάνουν, το Όχι μας μάρανε..." και αυτό αντιμετωπίζεται με μία φυσιολογική κατανόηση. Είναι η παραπάνω αδιαφορία που ανέφερα, που δημιουργεί αυτή την άρρωστη κατανόηση σε όσους, δικαιολογούν τους εαυτούς τους με πρόσχημα την κρίση σε ζητήματα άγνοιας και ημιμάθειας.
Image

Return to “Πολλά και Διάφορα”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests